4.10.2023
Reishi gljiva - Ključni igrač u borbi protiv stresa i anksioznosti

U svetu obeleženom brzim tempom života, neprestanim zahtevima i konstantnim pritiscima, stres i anksioznost postali su poznati saputnici u našem svakodnevnom životu. Svi mi tražimo načine da upravljamo i ublažimo ove savremene bolesti. Ovde na scenu stupa Reishi gljiva, prirodni lek koji se vekovima slavi u tradicionalnoj kineskoj medicini, a sada je sve više prepoznat kao ključni saveznik u našoj borbi protiv stresa i anksioznosti.

Zagonetka Stresa i Anksioznosti

Stres i anksioznost, iako različiti, često idu zajedno. Stres je prirodna reakcija našeg tela na percipiranu pretnju ili izazov, često nazivanu "bori se ili beži" reakcijom. To je nagli porast energije koji nas pokreće da ispunimo rokove ili da brzo reagujemo u hitnim situacijama. U umerenim količinama, stres može biti motivirajuća sila.

Međutim, kada stres postane hroničan, pretvara se u nemilosrdnu silu koja može izazvati haos u našem fizičkom i mentalnom zdravlju. To je svakodnevna borba koja nas ostavlja iscrpljenim i iznerviranim, utičući na sve, od kvaliteta sna do varenja. U ovom trenutku često anksioznost dolazi u prvi plan.

Anksioznost je karakterisana preteranim brigama, nemirima i strahovima, često bez jasnog okidača. To može biti onesposobljavajuće stanje koje ometa našu sposobnost da funkcionišemo optimalno. Zajedno, hronični stres i anksioznost formiraju krug, gde jedno podstiče drugo, a oba zajedno umanjuju kvalitet našeg života.

Reishi Gljiva: Lek Protiv Stresa

Jedan potencijalni saveznik u borbi protiv stresa je Reishi gljiva. Poznata kao "Gljiva besmrtnosti" (Ganoderma lucidum), Reishi je sebi stvorila posebno mesto u tradicionalnoj kineskoj medicini, gde se slavi zbog svojih raznovrsnih blagodeti za zdravlje. U prethodnom blog postu smo diskutovali o tome na koji je sve način Reishi gljiva bitna za zdravlje našeg imunskog sistema.

Zašto se Reishi Ističe u borbi protiv stresa i anksioznosti?

Privlačnost Reishi gljive kao leka protiv anksioznosti i stresa leži u njenom jedinstvenom sastavu i sposobnosti da promoviše celokupno blagostanje:

Adaptogene osobine: Reishi se klasifikuje kao adaptogen, prirodna supstanca koja pomaže telu da se prilagodi stresu i povrati ravnotežu. Ove adaptogene osobine su ključne u ublažavanju efekata hroničnog stresa i anksioznosti

Kontrola kortizola: Hronični stres dovodi do prekomerne proizvodnje kortizola, glavnog hormona stresa u telu. Povećani nivoi kortizola mogu imati niz štetnih efekata, uključujući poremećen san, povećanje telesne mase i oštećenu kognitivnu funkciju. Reishi gljiva je pokazala potencijal za regulaciju nivoa kortizola, pomažući da se obnovi ravnoteža u telu.

Balansiranje neurotransmitera: Neurotransmiteri kao što su serotonin i dopamin igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja. Neravnoteže u ovim neurotransmiterima mogu dovesti do anksioznosti i depresije. Reishi deluje na ove ključne hemikalije, potencijalno pružajući olakšanje od simptoma anksioznosti.

Antiinflamatorno dejstvo: Hronični stres i upala često su usko povezani. Reishi gljiva je bogata antiinflamatornim jedinjenjima koja mogu da se suprotstave štetnim efektima persistentnog stresa na telo.

Poboljšan kvalitet sna: Kvalitetan san je od suštinskog značaja za upravljanje stresom i anksioznošću. Reishi promoviše bolji san smirivanjem uma i smanjenjem poremećaja spavanja, pomažući da se prekine ciklus stresom izazvane nesanice.

Podrška imunološkom sistemu: Stres može oslabiti imunološki sistem, čineći telo podložnijim bolestima. Imunološke prednosti Reishi gljive mogu pomoći u ojačavanju tela, podržavajući celokupno zdravlje i otpornost.

Naučna Potvrda

Prednosti Reishi gljive u borbi protiv stresa i anksioznosti nisu samo anegdotske. One su potvrđene rastućim brojem naučnih istraživanja. Brojne studije istraživale su efekte Reishi gljive na različite aspekte mentalnog zdravlja.

Na primer, istraživanje objavljeno u časopisu "Phytotherapy Research" pokazalo je da ekstrakt Reishi gljive značajno smanjuje anksioznost i depresiju kod miševa regulišući neurotransmitere. Istraživanja na ljudima takođe pokazuju obećavajuće rezultate. Randomizirana kontrolisana studija objavljena u časopisu "Nutrients" izvestila je da suplementacija Reishi gljivom poboljšava kvalitet sna, smanjuje anksioznost i poboljšava opšte blagostanje kod učesnika istraživanja.

Uvođenje Reishi gljive  u Vašu Svakodnevnicu

Iako su prednosti Reishi gljive u borbi protiv stresa i anksioznosti sve očiglednije, njeno uključivanje u vašu svakodnevnu rutinu zahteva neka razmatranja:

Suplementi: Suplementi Reishi gljive, dostupni u različitim oblicima poput kapsula, praha i tinktura, pružaju praktičan način da uživate u njenim prednostima. Pri izboru suplementa, birajte visokokvalitetne proizvode od pouzdanih izvora.

Čaj: Reishi čaj je tradicionalan i umirujući način za iskorišćavanje njenih benefita. Možete pronaći gotove čajne kesice ili napraviti svoj čaj tako što ćete potapati suve kriške Reishi gljive.

Kulinarske namene: Gorak ukus i drvenasta tekstura Reishi gljive čine je manje privlačnom za kulinarstvo, ali neki avanturistički kuvari su je koristili u supama i čorbama zbog njenih potencijalnih zdravstvenih benefita.

Podržana naučnim istraživanjem i vekovima tradicionalne upotrebe, Reishi gljiva nudi prirodan put ka miru, pomažući nam da se suočimo sa izazovima modernog sveta. Sa svojim adaptogenim svojstvima, regulacijom kortizola, modulacijom neurotransmitera i antiinflamatornim dejstvom, ona stoji kao moćan saveznik u borbi protiv stresa i anksioznosti.

Mi smo i na instagramu

Pratite nas na društvenim mrežama i saznajte sve o akcijama i novim proizvodima!

nađi nas na instagramu