18.8.2023
Moć Reishi gljive - Zašto je nazivaju gljivom besmrtnosti?

Besmrtnost je tema koja je intrigirala ljude tokom vekova. I dok je večni život još uvek tajna vešto skrivena od ljudi, svet medicinskih gljiva otkriva i predstavlja jednu posebnu gljivu koja svojim sastavom i lekovitim dejstvima dobija privilegiju da nosi epitet “besmrtnosti” - Reishi gljivu, poznatu i kao "Gljiva besmrtnosti."

Gljiva besmrtnosti” ne samo da izaziva asocijacije na večni život, već i nudi podršku zdravlju na načine koji se graniče sa čudesnima (ali na svu sreću u pitanju je nauka!). Ova medicinska gljiva ima svoje mesto u tradicionalnoj kineskoj medicini kao nezaobilazni saveznik u borbi protiv raznih tegoba, a njen veliki spektar pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje je čine bitnijom od drugih medicinskih biljaka.

Zašto se Reishi gljiva ističe kao "bitna gljiva"?

Ključ leži u njenim aktivnim sastojcima koji pružaju podršku imunom sistemu i tako pružaju benefite za opšte zdravlje organizma. Ova gljiva je pravo skladište beta glukana i antiinflamatornih sredstava koja igraju ključnu ulogu u poboljšanju imuniteta i smanjenju upala na nivou celog tela.

Lista njenih koristi je gotovo bezgranična. Njena podrška imunom sistemu, antiinflamatorni efekat i sposobnost smanjenja stresa samo su vrh ledenog brega. Ova "Gljiva besmrtnosti" ima potencijal da podrži vaš organizam u borbi protiv raka, smanji krvni pritisak, poboljša zdravlje mozga i čak pomogne osobama sa dijabetesom tipa 2.

Ukratko, neka od svojstava reiši gljive su:

Pojačava imunitet: Već smo spomenuli, ali je efekat toliko bitan da vredi spomenuti dva puta. Njena sposobnost da podstakne vaš imunitet i ojača odbrambeni sistem čini je pravim superjunakom vašeg zdravlja. Supstance iz Reishi gljive su imunomodulatori, što znači da pomažu tako što imunski sistem dovode na optimalan nivo. Ako je prejak, stišaće ga, ako je preslab, pojačaće ga.

Smanjuje stres i umor: Reishi gljive su pravi odmor za vaš um i telo. Sa svojim adaptogenim svojstvima, Reishi vam pomaže da se lakše nosite sa stresom i umorom svakodnevnog života.

Pomaže u borbi protiv raka: Istraživanja sugerišu da Reishi gljiva može biti vaš moćni saveznik u borbi protiv ćelija raka. Njeni sastojci mogu pomoći u smanjenju rasta tumora i sprečavanju razvoja novih krvnih sudova koji hrane maligne ćelije.

Snižava krvni pritisak: Istraživanja pokazuju da neke od supstanci iz Reishi gljive pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Poboljšava zdravlje mozga: Istraživanja pokazuju njenu terapeutsku moć kod neurodegenerativnih poremećaja kao što je Alchajmerova bolest.

Može biti od pomoći osobama sa dijabetesom tipa 2: Reishi gljiva može biti vaša tajna za održavanje niskog nivoa šećera u krvi. Njeni aktivni sastojci mogu pomoći u sprečavanju komplikacija bubrega kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Bogata je antioksidansima: Reishi je pravi antioksidativni superheroj! Njena moć da se bori protiv slobodnih radikala i uspori proces starenja čini je neprocenjivom za vaše zdravlje i dugovečnost (opet, s razlogom je zovu gljiva besmrtnosti).

Kako je najbolje konzumirati Reishi gljivu?

Priroda ove gljive je takva da ona ne može baš da bude lako obradiv sastojak, običan deo naše kuhinje kao šampinjon. Njena drvenasta tekstura i gorak ukus čine je nezgodnom za kućno kuvanje i konzumaciju, što jeste glavni izazov za one koji traže brze doze "gljive besmrtnosti" u svojoj ishrani. Skoro svi preparati od same gljive moraju da se kuvaju na šporetu preko 2h da bi se postigla dovoljna ekstrakcija aktivnih supstanci. Ovo podosta otežava njeno korišćenje za većinu ljudi.

U savremenom životnom okruženju vreme i efikasnost čoveku najčešće donose nauka i tehnologija, pa je tako i u slučaju Reishi gljive. "Gljivu besmrtnosti"  čovek je tehnološki spakovao u ekstrakte i kapsule. Ekstrakti, kada su pripremljeni na ispravan način, omogućavaju nam da efikasno iskoristimo sve benefite ove gljive. Ekstrakti su koncentrovani i sadrže najvrednije komponente Reishi gljive, što ih čini efikasnijim i boljim izborom od kuvanja same gljive. Ekstratima dobijemo čak i do pet puta više zdravih materija nego što bismo dobili beskrajnim kuvanjem. Ovaj trik omogućava nam da iskoristimo sve "supermoći" Reishi gljive bez potrebe za beskrajnim kuvanjem.

Sličan benefit bi trebalo da pruže i tinkture, koje u osnovi predstavljaju nezavršen proizvod procesa ekstrakcije. Međutim, u realnosti, tinkture jako variraju u sastavu. Pošto se supstance iz gljive nalaze u rastvoru, nisu dugotrajne i stabilne, kao što bi bile u suvom ekstraktu koji se nalazi u kapsulama ili čaju. To znači da ako birate između tinktura i suvih ekstrakata ove pečurke, uvek birate suvi ekstrakt (kao što je kapsula i prašak) jer je njegov sastav uvek isti i testiran u laboratoriji, dok se tinkture spremaju uglavnom u nelaboratorijskim uslovima i njihov sastav ne podleže kontroli i standardizaciji.

U svetu prepunom čuda prirode, Reishi gljiva se izdvaja kao dragoceni dragulj koji nudi izuzetne koristi za zdravlje. Na kraju, kada popišemo sva dejstva koja ima na naš organizam, nije ni čudo zašto je zovu gljivom besmrtnosti, zar ne? Iako sam taj izraz potiče originalno iz narodne medicine koja je zamaskirana misticizmom i verovanjima, mislimo da ipak moderna nauka može da podrži i opravda takav izbor naziva.

Mi smo i na instagramu

Pratite nas na društvenim mrežama i saznajte sve o akcijama i novim proizvodima!

nađi nas na instagramu